Sådan laver du en god spørgeguide til kvalitative interview
En interviewguide er ikke blot en række spørgsmål noteret i et dokument. Det er et håndværk med strategiske overvejelser om timing, tillid og spørgeteknik, som skal gå op i en højere enhed.
Gør dig det klart, hvad der er
need-to-know og nice-to-know
En god start på en god spørgeguide er at være sikker på, hvad du vil vide. Formuler i punktform, hvad du ønsker at have fået svar på, når undersøgelsen er færdig. Alle dine spørgsmål i spørgeguiden skal bidrage til at besvare disse punkter. Denne indledende øvelse gør det nemt for dig senere at gennemskue, hvilke af dine spørgsmål der er need-to-know, og hvilke der er nice-to-know, hvis du har for mange spørgsmål.
Small-talk fører til deep-talk
En ofte undervurderet del af en spørgeguide er at inkludere indledende small-talk. Small-talk, tænker du måske, er det ikke spild af tid? Niks! Small-talk bidrager til, at din respondent slapper af og det giver interviewsituationen karakter af en almindelig samtale. Når respondenter slapper af og er trygge, vil de typisk være mere ærlige om deres holdninger og oplevelser. Her er fire tip til indledende small-talk, der kan gå til stort set alle typer interview:
- Introducer dig selv og din stilling og spørg respondenten, hvad de laver til dagligt
- Kommenter på vejret (altid et godt emne i Danmark)
- Spørg om interviewtidspunktet stadig passer okay, eller om respondenten var midt i noget andet (vedkommende vil ud fra dette typisk fortælle lidt om, hvad de har lavet i løbet af dagen)
Brug af hoved- og underspørgsmål
giver et naturligt flow
Der er ikke noget, der kan gøre et interview mere stift, end hvis intervieweren absolut skal følge en stringent interviewguide, hvor alle spørgsmål skal stilles – selv hvis respondenten allerede har svaret indirekte på dem.
Derfor gør vi hos MEGAFON brug af hoved- og underspørgsmål. Hovedspørgsmålene stilles konsekvent, således det bliver muligt at sammenligne respondenternes besvarelser. Underspørgsmålene stilles såfremt disse er relevante for den enkelte respondent, og såfremt respondenten ikke selv har besvaret underspørgsmålet i sin besvarelse af hovedspørgsmålet.
Timing is everything
Det er vigtigt at overveje rækkefølgen af dine spørgsmål. Overvej om du gerne vil stille nogle spørgsmål, der er af følsom karakter. I så fald bør du ikke starte ud med disse, men hellere vente til senere i interviewet, hvor respondenten føler sig tryg. Derudover er der to overordnede tilgange, du kan anvende:
Den klassiske tragt: Ved den klassiske tragt starter du med at spørge ind til nogle overordnede emner, som ofte kan forekomme lidt ”fluffy” for respondenten. Fordelen ved dette er, at du får respondentens umiddelbare indtryk af emnet, før respondenten har gjort sig overvejelser om konkrete eksempler. Dette kan være en fordel, da der ofte er forskel på, hvad vi overordnet synes om et emne, og hvad vi synes om emnet, når det pludselig bliver et spørgsmål om eksempler fra det levede liv. Et eksempel kunne være at starte ud med spørgsmål som: ”Hvad er bæredygtighed for dig?” eller ”Hvad synes ud generelt om, at flere mener, at vi bør mindske madspild?”. Herefter kan du gå mere i dybden med detaljerne ved at stille mere konkrete spørgsmål såsom: ”Kan du nævne tre eksempler på bæredygtige tiltag?” eller ”Har du selv gjort noget for at mindske madspild i denne måned? Hvad?”
Den omvendte tragt: Denne interviewtilgang er, som det ligger i navnet, det omvendte af den klassiske tragt. Her stiller du nogle meget konkrete spørgsmål til at begynde med for derefter at drage paralleller til større emner. Fordelen ved dette er, at du meget hurtigt kommer tæt på respondentens virkelighed, og at respondenten får en god oplevelse af, at dine spørgsmål er ligetil at besvare.
På gensyn i stedet for farvel
Det er selvfølgelig altid vigtigt at takke respondenten for, at de har deltaget i interviewet. Vi anbefaler dog, at et vellykket interview sluttes af med at spørge respondenten, om man må kontakte dem igen, hvis der skulle være nogle opfølgende spørgsmål. De fleste vil sige ja! Hvorfor er det en god ide? For det første viser det respondenten, at du er oprigtigt interesseret i deres holdninger og oplevelser. For det andet kan der senere i din undersøgelse opstå nogle uforudsete tendenser, som du har brug for kort at få drøftet med dine respondenter for at se, hvordan de forholder sig til dette.
KONTAKT MEGAFON

Vil du høre mere om MEGAFONs undersøgelser, så ring til os i dag på telefon: +45 77 41 41 41.
HVORFOR VÆLGE MEGAFON?
SOLID OG OMFATTENDE ERFARING
MEGAFON har en solid og omfattende erfaring med undersøgelser for private og offentlige virksomheder og organisationer. Vi giver jer en individuel rådgivning og gennem et tæt samarbejde med jer sammensætter vores konsulenter det undersøgelsesdesign, der er optimalt i forhold til netop jeres problemstillinger og behov.
HØJT KENDSKAB OG TROVÆRDIGHED
MEGAFON er et af de mest kendte analysefirmaer i Danmark, velkendt for en høj kvalitet og troværdighed. Ved at vælge MEGAFON får I fra starten en høj troværdighed hos dem, der skal bruge undersøgelsen: ledelsen, politikere, journalister og meningsdannere. At vælge en anerkendt samarbejdspartner gør jeres arbejde nemmere i alle faser af undersøgelsen.
UAFHÆNGIGE RESULTATER OG HØJE SVARPROCENTER
Når I skal udføre analyser, er det en god ide, at undersøgelsen bliver udført af et uafhængigt analyseinstitut, så analysen ikke bliver påvirket i en bestemt retning. Samtidig vil respondenterne være mere villige til at deltage i en undersøgelse, når det er et velkendt og respekteret firma, der kontakter dem. Med MEGAFON som afsender får I en uafhængig, seriøs og valid undersøgelse med en højere svarprocent, der sikrer en bedre kvalitet.